Biyomedikal Kalibrasyon ve Araştırma Merkezi (BİYOKAM), TÜRKAK tarafından akredite edildi.
11 Nisan 2025 | 18:00

Deney Laboratuvarı olarak faaliyet gösteren, Gazi Üniversitesi Biyomedikal Kalibrasyon ve Araştırma Merkezi (BİYOKAM), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetim sonucunda TS EN ISO/IEC 17025:2017 standardına göre aşağıda yer alan kapsamlarda akredite edilmiştir. Bu akreditasyon belgesinin uluslararası geçerliliği bulunmaktadır.

Akreditasyon No : AB-1994-T

Akreditasyon Tarihi : 11.04.2025

Deney Metodu Kapsamı :

1. TS EN IEC 60601-1 “Elektrikli tıbbi donanım-Bölüm 1: Temel güvenlik ve gerekli performans için genel kurallar”

Bu kapsamda akredite ve aktif olan, devlet üniversitesine bağlı tek deney laboratuvarıyız.

2. TS EN 62353 “Elektrikli tıbbi donanım - Tekrar deneyi ve elektrikli tıbbi donanımın tamirinden sonraki deney”

Bu kapsamda akredite ve aktif olan, 4 kuruluş içinde kamu kuruluşuna bağlı tek deney laboratuvarıyız.

Akreditasyon Sertifikası-1

Bu bilgiler, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) web sayfasında (https://www.turkak.org.tr/) “Akredite Kuruluş Arama” kısmından sorgulanabilmektedir.

Böylece Gazi Üniversitesi Biyomedikal Kalibrasyon ve Araştırma Merkezinde (BİYOKAM) elektrikli tıbbi donanımların elektriksel güvenlik testleri TS EN ISO/IEC 17025:2017 standardına göre akredite olarak yapılacaktır. Test sonucunda oluşturulan deney raporlarında TÜRKAK logosu bulunacaktır. Uygunluk değerlendirme kuruluşu olarak BİYOKAM’ın verdiği TÜRKAK logolu sertifikaların uluslararası tanınabilirliği bulunmaktadır.

Akredite laboratuvar olmanın avantajları :

  • TÜRKAK web sayfasında da belirtildiği gibi, “Bir laboratuvar veya belgelendirme kuruluşunun akredite olması ona itibar kazandırır.”
  • Laboratuvar akreditasyonu teknik yeterliliğin güvenilir bir göstergesi olarak hem ulusal hem de uluslararası yüksek saygınlığı ifade eder.
  • Laboratuvar akreditasyonu laboratuvarların yeterliliğinin resmi olarak tanınmasını sağlayarak müşterilere güvenilir deney, analiz ve kalibrasyon hizmetlerini belirleme ve seçmede kolay bir yöntem sunar.
  • Laboratuvarın akredite edilmesi için yapılan işlemler uluslararası kriterlere göre düzenlenmiş ve standartlaştırılmıştır.
  • Akreditasyon için kullanılan ortak yaklaşım sayesinde akredite laboratuvarlar tarafından elde edilen sonuçları ihtiva eden rapor ve sertifikalar uluslararası kabul görmektedir.
  • Bu durum, ülkeler arasında mal ticaretinin gereksiz deney ve analiz tekrarları ile yavaşlaması riskini azaltmakta, ilave deney ve analiz masraflarını azaltmaktadır.

(Kaynak: https://www.turkak.org.tr/sss.html)

 

Akreditasyon Kapsamı-1
background image